Chiakärlek

För några månader hade jag inte smakat detta underbara lilla frö, det var faktiskt min multisportande farbror som introducerade mig för det i julas. Jag kan bara säga tack, nu äter jag de VARJE dag.
 
Chiafrön vinner över 3 andra klassiker

Nyttiga ämnen per 25g

Chiafrön

Linfrön

Solrosfrön

Sesamfrön

Omega-3

5,2 g

4 g

0,04 g

0,02 g

Fiber

6,9 g

4,5 g

0,68 g

4,5 g

Niacin

1,6 mg

3,1 mg

1,7 mg

3,08 mg

Riboflavin (B)

0,01 mg

0,06 mg

0,06 mg

0,06 mg

Thiamin (B)

0,05 mg

0,19 mg

0,525 mg

0,19 mg

A-vitamin

11 µg

-

< 1 µg

< 1 µg

Kalcium

205 mg

50 mg

24 mg

234 mg

Fosfor

231 mg

137 mg

135 mg

145 mg

Magnesium

98 mg

88 mg

-

87 mg

Mangan

1,46 mg

-

-

0,62 mg

Zink

1,7 mg

1,9 mg

-

1,93 mg

Koppar

0,53 mg

-

-

1,02 mg

Kalium

175 mg

117 mg

128 mg

117 mg

Järn

4,1 mg

3,6 mg

1,25 mg

3,6 mg

Molybden

0,05 mg

-

-

-

Aluminium

0,5 mg

-

-

-

Bor

0,35 mg

-

-

-

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta lilla frö innehåller mycket protein och kostfiber, dessutom 8(!) gånger mer omega-3 än lax. för att få i sig hela dagsbehovet av omega-3 räcker det att äta 2 tsk chiafrön om dagen.
Du kan använda chiafrön i det mesta, gröt, musli, bars, bröd, smoothies, chiapudding, som strössel, eftersom dom inte har så mycket smak så är användningsområderna väldigt många.
 
Grundrecept på chiapudding
2 dl mandelmjölk/kokosmjölk
3 msk chiafrön
  1. Rör ihop, låt stå ca 15 minuter och rör om lite då och då.
  2. Varsågod!
 
Bilderna visar 2 varianter på chiapudding som är riktigt bra.
  • Övre bilden, chiapudding på kokosmjölk smaksatt med vaniljpulver och toppad med mango (köp den ekologiska om ni hittar, den är mycket godare).
  • Nedre bilden, chiapudding på mandelmjölk, smaksatt med mortlad kardemumma och kanel + äpple. Den här puddingen har jag värmt i vattenbad under omröring, tills det blev fingervarmt.